This website works best with JavaScript enabled
Joomla

Львівська обласна асоціація

Всеукраїнської організації
Союз осіб з інвалідністю України

Представники Львівської обласної асоціації Всеукраїнської організації Союз осіб з інвалідністю України 16 січня відвідали Львівський обласний госпіталь інвалідів війни та репресованих ім. Ю. Липи, щоб подарувати різдвяний настрій тим, хто тут лікується. Святковий концерт відбувся в актовому залі госпіталю, зібравши понад півсотні пацієнтів, серед яких поранені бійці АТО. Представники Львівської обласної асоціації підготували також солодкі дарунки та фрукти для військових, а ще – поповнили бібліотеку госпіталю цікавими книжками та різними номерами газети «Благовіст».
З гарної української коляди – «Добрий вечір тобі» розпочалося святкове дійство. Колядували всі разом, адже в залі панували святковий настрій та радісна атмосфера. Зі вступним словом до присутніх звернулася голова Львівської обласної асоціації Оксана Кіяновська.
Відволікти солдат від болю та тяжких роздумів – саме цього намагалися досягти організатори цієї поїздки. Сценарій заходу підготувала інструктор організаційного відділу Львівської обласної асоціації Ольга Гладка. Тут чудові привітання із щирими побажаннями перепліталися з виступами активістів міських та районних асоціацій і товариств обласної асоціації. Адже кожен хотів чи то заспівати, чи розповісти вірша, чи звернутися до військових зі словами підтримки та подяки. Яскравими були виступи Радехівської районної асоціації, Моршинського міського товариства та Стрийської районної асоціації, Пустомитівської та Миколаївської районних асоціацій, Дрогобицької міської асоціації і Львівського міського товариства, Дрогобицького реабілітаційного центру. Справжнім святковим дійством привітали глядачів активісти Трускавецької міської асоціації інвалідів. Свою лепту внесли також Стрийська міська та Сокальська районна асоціації. Колядки і пісні, вірші та гуморески, а загалом – чудовий настрій дарували ці виступи. Хлопці, що сиділи у залі, то втирали кутики очей (важко стримати емоції, коли лунали слова пісні «Кедь ми прийшла карта»), то не стримували сміху (коли бабуся, яку представили «юнкою» виконувала пісню про нездоланне кохання).
Як виникла ідея цієї поїдки – розповіла голова Львівської обласної асоціації Оксана Кіяновська: «Моя донька – поетеса Маріанна нещодавно їздила на Донбас, щоб подарувати військовим ковток української творчості. Ми подумали, що і тут, у наших львівських лікарнях є чимало військовослужбовців, яким теж потрібна підтримка, - ділилася думками п. Оксана. – Ми обрали саме госпіталь ім. Ю. Липи, оскільки його головний лікар – Петро Федунь є членом Ради ЛОА. Звернувшись до нього з пропозицією нашого візиту, ми отримали  згоду, нас радо прийняли працівники та пацієнти госпіталю».
Одним із глядачів концертної програми був в. о. начальника медичної частини, лікар-терапевт Андрій Анклевич, який зауважив, що зараз у лікарні перебуває 67 учасників АТО, а загалом за роки воєнних дій у госпіталі пролікувалося близько двох тисяч вояків, в основному з неврологічними проблемами. «Зараз учасників АТО лікують повністю безоплатно, вони забезпечені покращеним харчуванням, мають усе необхідне для реабілітації», - розповів Андрій Володимирович.
Однак, не про умови лікування була наша розмова з учасником АТО – Михайлом Гнатівим (позивний – «Їжак»), який упродовж трьох років воював на Донбасі в батальйоні «Айдар», а сьогодні, намагаючись повернутись до життя в тилу, лікує діабет та низку супутніх захворювань. П. Михайло задоволений, що відвідав концерт, адже відволікся від буденності, відчув радість новорічно-різдвяних свят. Разом із тим його, як вояка АТО, турбує ситуація в суспільстві, коли люди ніби не помічають, що в країні іде війна. «Я побував у центрі Львова нещодавно, люди п’ють каву, веселяться, ніде не видно, що йдуть воєнні дії. А я поховав багато побратимів. На жаль, не можу розповісти все, - ділиться п. Михайло. – Нам обіцяли дуже багато – і, зокрема, зняття депутатської недоторканності, але чи зроблено це? Багато обіцянок не виконано», - ось так, із сумом у голосі констатував Михайло Гнатів.
На жаль, в Україні досі йде війна, багато наших хлопців потрапляють під обстріли та отримують поранення. Пересічним українцям важко змінити цю ситуацію, проте кожен із нас, на своєму місці може зробити свій, хай і невеликий, вклад. Активісти Львівської обласної асоціації запевнили, що ця поїздка у госпіталь буде далеко не останньою. Адже не буває забагато слів вдячності і підтримки українським військовим, які зазнали травм і поранень у ході неоголошеної війни.
Наталка РЕПЕТА
Фото автора
Союз організацій інвалідів України Національна асамблея інвалідів України Міністерство соціальної політики України Президент України
Верховна Рада України Кабінет Міністрів України Львівська обласна рада Львівська облдержадміністрація
Львівська міська рада Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві Пенсійний фонд України Фонд соціального захисту інвалідів
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #f_syc9 #eef12086 #150714100123