This website works best with JavaScript enabled
Львівська обласна асоціація інвалідів ВОІ СОІУ 13 липня 2017 року у м. Сокаль провела круглий стіл на тему «Інтеграція людей з інвалідністю в суспільство через використання новітніх методів у роботі громадської організації». Захід відбувся у приміщенні Сокальської районної асоціації  інвалідів.
Участь у круглому столі взяли перший заступник голови ЛОАІ ВОІ СОІУ Оксана Кіяновська, заступник голови Сокальської міської ради Сергій Марчук, заступник голови Сокальської райдержадміністрації Ірина Задолинна, заступник голови Сокальської районної ради Василь Бойко, заступник начальника управління соціального захисту населення Сокальської РДА Галина Ложовська, головний лікар Сокальської ЦРЛ Роман Швед, волонтер Корпусу Миру США в Україні Дженніфер Лі та голови районних та міських асоціацій інвалідів Львівщини.
На круглому столі разом із представниками влади було обговорено проблеми доступності міста Сокаль для маломобільних категорій громадян, розвиток інфраструктури в містах та райцентрах Львівщини, питання прав людей з інвалідністю, можливість інтеграції осіб з інвалідністю в суспільство та надання соціальних послуг для таких людей.
За словами першого заступника голови Львівської обласної асоціації інвалідів Оксани Кіяновської, захід призначений, перш за все, для обміну навиками: «Ми такі заходи робимо кілька разів на рік. Своїм досвідом ділимося з іншими областями».
«Боремося за нашу рівність, щоби ми мали рівні можливості зі всіма людьми», – акцентувала на спільній справі і важливості роботи членів асоціацій Оксана Кононова, голова Сокальської районної асоціації інвалідів.
Особливу увагу учасниками заходу було надано питанню соціальних послуг для людей з інвалідністю, при цьому було наголошено на необхідності співпраці влади та громадських організацій. «Ми попросимо, щоб ви промоніторили, які соціальні послуги потрібні людям з інвалідністю вашого району, вашої організації», – наголосила Оксана Кіяновська. Адже саме увага, зорієнтована на людину, і вирішення проблем є гарантією успішної інтеграції людей з інвалідністю в суспільство. Також перший заступник голови ЛОАІ ВОІ СОІУ зауважила що тема цьогорічної всеукраїнської конференції, яка відбудеться на базі Львівської обласної асоціації інвалідів ВОІ СОІУ «Про забезпечення достатнього рівня життя і соціального захисту людей з інвалідністю у відповідності до вимог Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю» багато в чім перегукується з питанням надання соціальних послуг.
Також великою мірою обміну досвідом сприяє проект «Україна єдина», організатором якої є Львівська обласна асоціація інвалідів. Цьогоріч такий захід буде проводитися уже вчетверте і відбудеться на Полтавщині. Метою проекту є ознайомлення з досвідом інших областей. Минулими роками це були Закарпаття, Черкащина і Чернігівщина. Оксана Кіяновська висловила надію, що згодом таким чином можна буде зібрати досвід роботи асоціацій усієї України.
За словами Оксани Конової, у кінці кожного року відповідно до законодавства, відбувається моніторинг потреби у соціальних послугах адміністративно-територіальних одиниць. Це дозволяє визначити, скільком людям потрібні соціальні послуги – чи це денний догляд чи психологічна реабілітація, чи щось інше. Громадські організації на конкурсній основі можуть надавати такі послуги. «Допустимо, 20 людей з інвалідністю потребують послуги консультування, психологічної реабілітації, ряд соцільних послуг. Територіальні центри також можуть брати участь у цьому конкурсі і громадські організації беруть участь – це як тендер, як грант, що ми готові надати цю послугу за таку то суму», – підсумувала Оксана Кононова.
Голова Пустомитівської районної асоціації інвалідів Марія Білик розповіла про мікропроект створення центру трудової реабілітації, в якому люди з інвалідністю будуть надавати перукарські послуги і послуги по ремонту одягу. «Такі одиниці будуть введені в штат територіального центру», – уточнила вона.
Кожен з учасників круглого столу розповів про досвід роботи по інтеграції людей з інвалідністю у власній асоціації.
Так в Сокальській районній асоціації інвалідів це також гуртки бісероплетіння, навичок рукоділля, проведення заходів для розумового, психологічного і фізичного розвитку, творчі колективи, видання книжок із корисною інформацією для людей з інвалідністю тощо. Сокальська районна асоціація інвалідів має досвід програм підтримки малих грантів Корпусу Миру США та USAID.
Серед позитивного досвіту в роботі голови міських і районних асоціацій називали можливість працевлаштування людей з інвалідністю, спортивні змагання, діяльність творчих колективів, наявність реабілітаційних центрів, можливість співпраці з партнерами з Польщі.
Говорили також і про проблемні питання, над якими потрібно працювати. Зокрема, про необхідність залучення молоді до асоціацій та відсутність постійного фінансування.
У підсумку Оксана Кіяновська як перший заступник голови ЛОАІ ВОІ СОІУ проінформувала учасників про наступні плани та заходи асоціації і наголосила на необхідності продовжувати практику засідань круглих столів, як ефективного методу обміну досвідом.
Ірина ХОМИН
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #f_syc9 #eef12086 #150714100123